این روستا در جاده دماوند - فیروز کوه - نرسیده به روستای نمرود واقع شده (در ۱۲۰ کیلومتری شرق تهران و ۱۲ کیلومتری جنوب غربی فیروزکوه) جاذبههای گردشگری فراوان مثل غارهای متعدد و رودخانههای پرآب و درههای زیبا و مردمی خونگرم دارد و دشت بورنیک، مزارع منطقه و رودخانه نمرود نیز از دیگر دیدنیهای روستای هرانده هستند.
آثار به جا مانده از دورههای مختلف تاریخی سابقه روستای هرانده را به قبل از اسلام مربوط میسازد. غار تاریخی بورنیک، تپه باستانی، برجهای دیده بانی و بنای امامزاده نشانگر قدمت تاریخی این روستاست.
در ضلع جنوبی این روستا برج سنگی مدوری وجود دارد که به امامزاده یحیی مشهور است. این امامزاده روی تپهای به ارتفاع ۲ متر قرار دارد. قدمت امامزاده یحیی روستای هرانده به قرون ۶ و ۷ هجری میرسد و بنای آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
روستای کوهستانی هرانده بافت مسکونی متمرکز دارد و در شیب دامنه کوهستانی استقرار یافته است. مصالح به کار رفته در ساخت خانههای روستا شامل لاشه سنگ، گل، کاهگل، چوب و مانند اینهاست؛ البته در ساخت خانههای جدید از مصالح سیمان، آهن و امثالهم استفاده میشود.
درختکاری در حاشیه رودخانه و کوچههای روستا، چشم انداز عمومی آن را بسیار سرسبز و جالب توجه کرده است.
روستای هرانده به دلیل موقعیت جغرافیایی ممتاز، جاذبههای طبیعی جالب توجهی دارد. جریان رودخانههای قزقان چای و نمرود طراوت و زیبایی ویژهای به سیمای عمومی آن بخشیده است و باغها و قلمستانهای انبوه بید و تبریزی در مسیر رودخانه گسترده شده و چشم اندازهای زیبایی به وجود آوردهاند. ارتفاعات البرز در فصول مختلف سال مناظر و چشم اندازهای جالبی را پیش روی گردشگران این روستا قرار میدهد. انواع گلها و گیاهان طبیعی با تنوعی از رنگهای دلپذیر بویژه در بهار دیدار کنندگان را بر سر شوق میآورد.
منظره کوچ عشایر و اقامت ییلاقی آنها نیز علاوه بر دیدنیهای روستای هرانده بسیار زیبا است و از مهمترین جاذبههای گردشگری این روستا محسوب میشود.
غار بورنیک در فاصله ۵ کیلومتری روستای هرانده و در حد فاصل این روستا با روستای حمزه واقع شده است. این غار طبیعی و تاریخی به احتمال زیاد، محل سکونت انسانهای اولیه بوده است و قدمت آن به دوره پیش از تاریخ میرسد.
تپه باستانی شیردره در فاصله ۱۵۰۰ متری ضلع جنوب شرقی روستا قرار دارد که در اوایل دوره اسلامی به عنوان قلعه نگهبانی مورد استفاده بوده است.
حفظ بافت قدیمی و سنتی هم از ویژگیهای بارز روستای هرانده فیروزکوه است چنان که هنوز و با گذشت زمان، دری با قدمت بیش از ۳۰۰ سال در این روستا وجود دارد. روی این در ۲ حلقه تعبیه شده که حلقه با صدای زیر از حضور مهمان زن و حلقه با صدای بم از حضور مهمان مرد در پشت در به صاحبخانه خبر میدهد.
رودخانه قزقان چای از میان روستا عبور میکند و منشاء برکت و آبادانی آن است. (بزنیم بیرون)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت
برعكس مناطق دیگه دنیا كه ورود توریست و گردشگر باعث رونق و حفظ زیبایی های طبیعی و تاریخی اون منطقه میشه در كشورمون این موضوع مساویست با نابودی ، الودگی ، تخریب و...